Adatlapok

Bejelentkezés


Tilinkó

Moldvában a csángó furulyások harmadik hangszere a tilinkó a hatlyukú furulya (sültü) és az ötlyukú hosszúfurulya (kaval) mellett. Ősi fúvós hangszer, felhangsorra épülő skálával, mely tulajdonképpen egy furulya- vagy peremsíppal ellátott egyszerű cső. Avatott kézben meglepően virtuóz dallamformálást tesz lehetővé.
Egyes furulyások és énekesek tilinkának nevezik, de van, ahol tilink, csilink, pilinka a neve.
A hangszer hossza változó : 55 cm-től 80 cm-ig bármekkora lehet.
Megszólalás szempontjából legegyszerűbb változata a dugós-sípos tilinkó. Ebbe ugyanúgy fújják a levegőt, mint a legegyszerűbb furulyába. (Nem kell a szélhasító nyílást alsó ajakkal lefedni, és nem kell dünnyögni sem játék közben.)
A moldvai tilinkón játszók elmondták, hogy régen hogyan készítették a hangszert.-Tavasszal az egyenes fűzfaáfról lehúzták a héját, olyanról, amelyik nem csomós, majd ha sikerült, ferdén a szájhoz illesztették, és ráfújtak a szabadon lévő peremére. Ha így megszólalt, következett a fűzfahéj-cső alsó végének zárása, nyitása különböző fúváserősség mellett. A tilinkó játékos általában állva játszik hangszerén úgy, hogy egyik kezével a hangszert tartja, a másik kezének mutató vagy középső újjával billegtet a hangszer alsó nyílásán. Gyakran trillákkal díszíti az egyébként egyenes dallamhangokat.
Mivel a tilinkón nincsenek játszó-lyukak, mint a furulyán, ezért ezen a hangszeren a felhangokból lehet kijátszani a dallamokat. A természetes felhangokból akkor áll össze egy skálaszerű hangsor, ha a fúváserősség növelése közben nyitjuk, zárjuk a hangszer alsó nyílását. Egészen pontosan : megkeressűk a hangszer alaphangjának oktávját, majd ennek kvintjét és az azt követő felhangot, az alaphang második oktávját. (Ezeket mind a hangszercső nyitott állapotában tudjuk megszólaltatni.)
Az alaphang 2. oktávjaként megszólaló felhang lesz a tilinkó skálájának (hangsorának) 1. hangja. Az ezután következő 2. 4. 6. 9. hangot a hangszercső zárásával tudjuk megszólaltatni, míg a közbeeső 3. 5. 7. 8. 10. hangot a cső nyitásával.
Megjegyzés: az ábrát alkalmazhatjuk a tilinkó fogástáblázataként is. Az üres kottafajak a nyitott, a satírozott kottafajek a zárt cső által megszólaló felhangokat jelölik.