Adatlapok

Bejelentkezés


Fórum

téma: Folklista a kobozról

szirond | 2005.05.14. 13:18

Nagyon szép dolog ,hogy a kobzáról szoló levelek a folklistáról ide is átkerültek, de Bolya Matyi még mindig nem szólt bele ,ezért itt a Moldvahon forumán folytatnám a témát mert vannak tisztázni való dolgok és új felfedezések,mászóval a téma még lezáratlan.

85. vaczak | 2005.06.28. 12:00
Tisztelt Dr. Kobza!
Amikor azt írja, hogy: ...aztán mégse verik meg a Vujicsicsékat, ha így zenélnek - igaz ennek párszáz éve.
Pontosan arra világít rá, amit már felvetettem kérdés formában: vagyis, hogy a folklór folyamatának mely pontját nevezzük autentikusnak, tűzzük ki (és zászlóra) célnak, rekonstruálandónak? A vonós hangszerekről való megállapítása kifejezetten tetszik! Erdélyben nincs kétszáz éve, hogy ilyen formában jelen vannak ezek a hangszerek. Akit ez bánt, az ütögessen össze kavicsokat, az valószínűleg régiesebb : )
Arról pedig mindig elfeledkezünk, hogy az útkeresés nem mindig jelenti az előzmények felrugását. Fejlesztés és gyökérkeresés együtt. Ha kezembe veszek egy olyan hangszert, amely változatlan formájú a középkor óta és „nem megerőszakolva” azt tudok rajta kézreeső technikákat találnom, akkor jogos a feltételezés, hogy hasonló technika létezhetett a múltban. Így működik a kísérleti régészet is. Arról nem is beszélve, hogy a sok útkeresés egyike-másika visszataláhat régi technikákra önkétlen, akár csak statisztikailag is.
Szirond összemossa az egész magyarországi zenei életet, holott sokféle út van, ezek egy része kiadott hanghordozón. Ezekből úgy tűnik, igenis vannak kísérletező kedvű kobzosok legyen szó régi vagy akár új irányról.
84. vaczak | 2005.06.28. 11:43
Tisztelt Dr. Kobza!
A keresett összefogalót itt találja: http://moldvahon.hu/news.php?newsID=98
(Írások rovat, Folklista a kobozról címen)
83. drkobza | 2005.06.27. 19:08
A zongorás kiszólással kapcsolatban pedig: egy hangszer akkor állapodik meg, ha már minden részében kikristályosdtak az arányai, s a játéktechnikája, a hangzása rögzül. A komolyzenében (is) használt hegedűvel gyakorlatilag már mindez megtörtént - évszázadok alatt. Az újrafelfedezett koboz még sokat változhat (bár nem lesz zongora alakja), erre igen jó példa Róka Szabolcs egyik kobzája - mesterének nevét sajnos nem tudom - de a hangja az igencsak jó. Érdekes, én még nem hallottam vonós népzenészt sem arról panaszkodni, hogy de jó lenne egy olyan régi, faládából készült, alig hangolható, zörgő néprajzi múzeumban őrzött hegedűféleségen játszani egy táncházat. Pedig ők aztán tényleg hagyományőrzők. Egy élő zenében ne temesd el a hangszert sem.
Érdekes, a sültüsök mért nem vitatkoznak? Csak a kobzások ilyen bonyolult lelkek?
82. drkobza | 2005.06.27. 19:04
Keresztül-kasul keresgéltem a honlapot, de nem lelem a vitaindítóban említett folklistás anyagot. Merre van? Ha már beléptem, akkor közreadom az elmúlt napok alatt érlelődött gondolataimat. Előző hozzászólásaimba én is arról írtam, hogy a koboz és a moldvai zene nem halott, csak véleményem szerint tudomásul kell venni, hogy nem lévén túl sok anyag, a magyarországi kobozjáték elindult a maga útján. Mint mikor egy magot hazahozol külföldről. Ne számíts arra, hogy ugyanolyan fa nő belőle, mint amit a tengerparton láttál, mert itt nem sós a levegő és nem süt annyit a nap. Ez egy ilyen kárpát-medencei, városi kobozjáték. Le lehet szólni, műanyag-gitárosnak titulálni, de megközelíthető másfelől is. A moldvai zene olyan erős, hogy képes még jelen időnkben is alakulni. Nem mérvadó megfigyelésem szerint a kárpát-medencei zenékre ez már nem annyira mondható el. Ez nem mentség, hogy ne ismerjük meg a régi rendszerű kobozjátékot - ha végre elérhető lesz -, de nem vagyok meggyőződve, hogy minden, a Kárpát-medencében kialakult újkori koboztechbnikát ki kell dobni. Arról nem is beszélve, hogy a jelenleg használt sültű-koboz-dob felállás - szerény tudásom szerint - nem volt jellemző az autentikus moldvai muszikára. Ahogy a tamburazenekar sem a régi szerb népzenére, amikor még egy duda volt a zenekar. Aztán mégse verik meg a Vujicsicsékat, ha így zenélnek - igaz ennek párszáz éve.
81. zp | 2005.06.25. 00:17
egyebkent van itt a bejelentkezett usereknek egy cikk kuldese opcio, az elegge egyertelmu, szerintem, de ha nem akkor szivesen segitek a kezeleseben, ott lehet mindenfele szoveget vagy akar zenet is kuldeni, mp3 formatumban.
80. zp | 2005.06.25. 00:16
"Gyakran járogatok Magyarországra ,élőben nem vagyok ilyen agressziv." interneten mindenki aggresszivabb, nem csak te, ez kimutatott teny. :)
79. szirond | 2005.06.24. 18:52
Sőt egy javaslatom is lenne ,tegyük fel az öregek fogástáblázatát is a honlapra,ez mindenkinek jól jönne.A pengetésüket is lejegyeztem egy néhánynak ezt is szivesem bocsájtom a rendelkezésetekre.Ha érdekel.
78. szirond | 2005.06.24. 18:45
Nekem csak kávéházakban van lehetőségem internetezni,a levél olvasgatás és a fórumokra való irogatásnál megáll a számitogépes tudásom,nem tudom, hogy az ilyen anyagot ,hogy lehet elküldeni,ez biztos sok idő ilyen lassú kávéházi gépeken és sokba kerül .De megadom az email cimemet és fórumon kivűl megtárgyalhatjuk, hogyan juttathatom el hozzátok.Gyakran járogatok Magyarországra ,élőben nem vagyok ilyen agressziv.
Email cimem ........ szahmad_7@yahoo.com
77. szirond | 2005.06.24. 18:26
Sajnos a bukaresti néprajzos barátaim sokkal de sokkal gyengébben állnak ,anyagi és egyéb támogatások szempontjából ,mint a magyarországi ismerőseim ,náluk nincs táncházmozgalom.Ezért nagyon nagyon nehéz publikálni az ilyensmit.De mégis sikerült egyelőre csak egyet "Muzica Veche din Moldova de Nord .Constantin Lupu vioara,Constantin Negel cobza"az interneten is megtalálhatod az ismertetőjét.Ezt az elkérheted a már régebben emlitett személyektől.
76. vaczak | 2005.06.24. 12:48
Nem válaszolt:
Tud mutatni egyet ezek közül a tanulmányok, gyűjtések, kutatások közül? A bukaresti néprajzos bartátai nem publikálnak véletlenül, ha annyira otthon vannak a témában?