Adatlapok

Bejelentkezés


Hírek

Emlékkonferencia a 100 éve született Lükő Gábor tiszteletére

A magyar népi kultúra több tudományágat felölelő kutatásával Lükő Gábor, Kossuth- és Bethlen Gábor-díjas néprajzkutató volt az első, aki Bartók Béla nyomdokain a magyar és a szomszédos népek folklórjának, tárgyi kultúrájának összehasonlító vizsgálatára törekedett. Kutatásaiban a régészet, a nyelvészet, a népzene, a szövegfolklór, az etnográfia és a népi díszítőművészet eredményeit úttörő módon ötvözte, és kultúránk keleti elemeinek beható elemzésével ősepikai és őstörténeti kérdésekre is válaszokat keresett. Tovább »


Csángó galuska – szakácskönyv Moldvából

A moldvai csángó magyarok körében még soha, senki nem írt le receptet, kézzel írott feljegyzések sem forogtak az asszonyok között, soha nem is főztek kötött szabályok szerint. A csángó magyarság fogyása, elvándorlása, asszimilációja az elmúlt évtizedekben felgyorsult, ezért érezték a szerzők: Nyisztor Tinka moldvai etnográfus és Pákozdi Judit budapesti szerkesztő, újságíró, keresztszülő sürgető kötelességüknek, hogy a még fellelhető és emlékezetbéli étkezési szokásokat, recepteket felkutassák, lejegyezzék, és közre adják. Reményeink szerint ezzel megmentik a feledésre ítélt hagyományok e jelentős körét. Tovább »


Koboziskola DVD-n

Ha kíváncsi vagy, milyen pengetős hangszer a koboz, és érdekel a moldvai népzene, vagy ha szívesen megtanulnál kobzolni, esetleg ha már játszol is ezen a hangszeren, akkor ez a hír neked szól! Megjelent Fábri Géza kobzos oktatófilmje. Tovább »


Felhívás! Megszűnőben a magyar népzene a Magyar Rádióban!

Kedves népzenész vagy népzene kedvelő Barátunk! Mint az köztudott, a népzene a Magyar Rádió mindhárom adóján (Kossuth, Petőfi, Bartók) sok évtizeden keresztül – napi rendszerességgel – jelen volt, együttesen mutatva be a népzene sokszínűségét, kulturális értékeit. Tovább »


A 20 éves Marczibányi téri Kőketánc Gyerektáncház felhívása

Várjuk a gyermektáncház elmúlt 20 évében készült fotókat, gyerekrajzokat, táncházas ereklyéket, videofelvételeket egy februárban nyíló jubileumi kiállításra! Tovább »


20 éves a Guzsalyas táncház a Marczibányi téren

A táncház az ünnepi évadban a csángó kultúrát bemutató számos kiegészítõ programmal, kiállításokkal, szakmai rendezvénnyel várja vendégeit! Tovább »


Meghalt Zerkula János gyimesi prímás

Elhunyt 81 éves korában Zerkula János, a magyar hangszeres népzenei örökség egyik utolsó közvetítője. Tovább »


Csángó Karácsony az Almássy téren – immár hatodszor

Csángó Karácsony az Almássy téren – immár hatodszor

Idén utoljára ad otthont az Almássy tér a Csángó Karácsonynak, melynek célja, hogy a magyarországi moldvai revival rangos szakmai találkozójává váljon. Tovább »


Végső búcsú Vargyas Lajostól

Az életének 94. évében, október 11-én elhunyt néprajztudós urnájánál Andrásfalvy Bertalan volt művelődési és közoktatási miniszter, a Pécsi Tudományegyetem néprajzprofesszora és Paksa Katalin, az MTA Zenetudományi Intézetének tudományos tanácsadója emlékezett Vargyas Lajosra. Tovább »


Zarándoklat a moldvai magyar miséért

Zarándoklat a moldvai magyar miséért

Megjelenés elõtt áll Ferkó Zoltán könyve, a moldvai csángómagyarok anyanyelvi vallásgyakorlásáért indított zarándoklatunk krónikája. A megjelenéshez mindannyiunk segítsége szükséges. Tovább »