Adatlapok

Bejelentkezés


Hírek

Meghalt Zerkula János gyimesi prímás

Elhunyt 81 éves korában Zerkula János, a magyar hangszeres népzenei örökség egyik utolsó közvetítője.

Zerkula János 1927-ben született az erdélyi Gyimesbükkön egy muzsikuscsaládban, és a Gyimesekben élt a haláláig. Látását gyerekkorától kezdve fokozatosan elveszítette.

1989 óta rendszeresen járt Magyarországra táncházakba és koncertezni, többnyire feleségével, az ütőgardonos Fikó Reginával, néha sógornőjével, Pulika Gizellával. Számos rendezvényen lépett fel, többek között a népzenei fesztiválon a Művészetek Palotájában, a Pécsi Folknapokon, a Petőfi Csarnokban rendezett szabadtéri folkestéken, amelyen a Szigony zenekarral közösen gyimesi csángó zenét játszottak, a bukaresti Magyar Kulturális Központban, az Országos Szezonnyitó Táncházi Mulatságon a Fővárosi Művelődési Házban és a Fonó Budai Zeneházban.

Bereczki Csaba Életek éneke című dokumentumfilmjében is szerepelt a legendás vak énekes és hegedűjátékos, az erdélyi tradicionális népzenéről szóló filmet a 39. Magyar Filmszemlén mutatták be.

A prímást 1997. augusztus 20-án a Népművészet Mestere díjjal tüntették ki. A magyar népi kultúra megőrzésére, a közösségépítő népzene és néptánc népszerűsítésére rendezett csángó folklórfesztiválon a Gyimesekben 2004-ben elismerő oklevélben részesült feleségével együtt.

- MTI -