Adatlapok

Bejelentkezés


Hírek

Csángó galuska – szakácskönyv Moldvából

A moldvai csángó magyarok körében még soha, senki nem írt le receptet, kézzel írott feljegyzések sem forogtak az asszonyok között, soha nem is főztek kötött szabályok szerint. A csángó magyarság fogyása, elvándorlása, asszimilációja az elmúlt évtizedekben felgyorsult, ezért érezték a szerzők: Nyisztor Tinka moldvai etnográfus és Pákozdi Judit budapesti szerkesztő, újságíró, keresztszülő sürgető kötelességüknek, hogy a még fellelhető és emlékezetbéli étkezési szokásokat, recepteket felkutassák, lejegyezzék, és közre adják. Reményeink szerint ezzel megmentik a feledésre ítélt hagyományok e jelentős körét.

A könyv célja

Moldvai magyarcsángók hagyományos étkezési szokásai és receptjei valamint az ezekhez fűződő énekek, versek mondókák, használati eszközök összegyűjtése, írásban képen való rögzítése, és ebben a könyvben való megjelentetése. Tekintettel arra, hogy ilyen témájú, összefoglaló mű eleddig még nem jelent meg, a csángó magyarság fogyása, elvándorlása, asszimilációja viszont az elmúlt évtizedekben felgyorsult, félő, hogy a tárgyi és emlékezetbéli emlékek lassan eltűnnek, ezzel egyszersmind meghiúsul összegyűjtésük és megőrzésük lehetősége.


A könyv három nagy fejezetből áll:

Néprajzi tanulmány

A moldvai csángó magyarok hagyományos ünnepi és hétköznapi étkezési szokásairól, a kezdetektől máig, az ezekhez fűződő énekek, versek, mondókák, jellegzetes történetek, adomák, esetleg mesék. Készítője dr. Nyisztor Tinka néprajzos, aki mai is a moldvai Pusztinán él.


Hagyományos csángó receptek

A gyűjtés során az adatközlőket valamint főzéshez használt tárgyaikat fotózták le, elmondásukat pedig hangfelvételre rögzítették. A könyvnek ez a része "két nyelvű" formában készült: egy oldalra kerül a eredeti csángó szójárással elmondott recept, a vele szemközti oldalra pedig közérthető módon, a szerkesztő magyarázó kiegészítéseivel az étel készítésének pontos, leírása, amely alapján mai is megfőzhető.

A receptek köre a fellelhető régi ételek mellett felöleli a mai csángó konyha fogásait, azokat is melyek más konyhákkal való egymásra hatásból születtek (például, román, székely). Az ételek készítését a helyszínen megörökítették, illetve utólag elkészítve eredeti főző és tálaló edényekben tálalva lefotózták. Készítője Pákozdi Judit, gasztronómiai újságíró, Nyisztor Tinka néprajzos, valamint a 3.A.

Csángó ünnepi és hétköznapi étkezés és főzés eszközei alapanyagai

Ez a rész új és archív fotókból, rajzokból és a hozzájuk tartozó magyarázó szövegekből áll. Készítői dr. Nyisztor Tinka, Pákozdi Judit, gyűjtéshez önként csatlakozó csángó magyar oktatásban résztvevő pedagógusok.

Kiadó: Babér Kiadó Budapest
Szerzők: NyisztorTinka Pákozdi Judit
Szerkesztő: Pákozdi Judit
Példányszám 1000 db