Adatlapok

Bejelentkezés


Hírek

Emlékkonferencia a 100 éve született Lükő Gábor tiszteletére

A magyar népi kultúra több tudományágat felölelő kutatásával Lükő Gábor, Kossuth- és Bethlen Gábor-díjas néprajzkutató volt az első, aki Bartók Béla nyomdokain a magyar és a szomszédos népek folklórjának, tárgyi kultúrájának összehasonlító vizsgálatára törekedett. Kutatásaiban a régészet, a nyelvészet, a népzene, a szövegfolklór, az etnográfia és a népi díszítőművészet eredményeit úttörő módon ötvözte, és kultúránk keleti elemeinek beható elemzésével ősepikai és őstörténeti kérdésekre is válaszokat keresett.

Az egész napos konferencia megnyitója 10:00-kor lesz, a konferencián előadást tart Dr.Halász Péter, néprajzkutató, a budapesti Lakatos Demeter Csángómagyar Egyesület titkára, Harangozó Imre, vallásnéprajz kutató, de meghallgathatjuk még Dr. Pozsgai Pétert, történészt, néprajzkutatót a Lükő Gábor Alapítvány elnökét, az életmű kiadóját. Ardai Ágnest Lükő unokáját. Dr. Tánczos Vilmost, néprajzkutatót, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének előadótanárát. Vendégünk lesz Nyisztor Tinka, a pusztinai Szent István Egyesület elnöke, valamint Bece Katalin és Erős Julianna adatközlő énekesek Moldvából.

A konferencia egyik előzményeként említhetjük a Moldvai csángók évszázadai -Történeti és népéleti kiállítást, amely az egykori Etelköz területén élő népcsoport tárgyi emlékeit bemutató vándorkiállítás, melyet a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület indított útjára abból a célból, hogy a csángók történelmét, hagyományait, művelődéstörténeti értékeit megőrizze és megismertesse másokkal. Ennek a kiállításnak volt házigazdája 2009-ben a Rendezvényház Nonprofit Kft, a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásával a megye 15 településére vitte el a vándorkiállítás anyagát.

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó fájlok: