Adatlapok

Bejelentkezés


Írások

Lészpedi gyufásdoboz

Lészpedi gyufásdoboz

Néhány évvel ezelőtt a Gyufaipari Kft. új sorozatot dobott a piacra: magyar nyelvterületek népviseletei. A moldvaiakról sem feledkeztek meg. Tovább »


Jeles napok, ünnepek – Hejgetés

Részlet Pozsony Ferenc: „Szeret vize martján” című könyvéből (Kolozsvár, 1994), amely Lőrinc Györgyné Hodorog Luca (1920-1990) emlékeit rögzíti. Tovább »


Bárdossy László rendelete a csángók magyar nyelvű lelki gondozása ügyében (1. rész)

Rövid csángóföldi helyzetkép

Seres Attila cikke – melyet három részben közlünk – a rendeletet rövid csángóföldi helyzetképpel (1. rész), a magyar diplomácia 1940 és 1942 közötti lépéseinek (2. rész) taglalásával egészíti ki. Az írás eredetileg az „ArchivNet – XX. századi történeti források” portálon jelent meg. Tovább »


Ünnepek és hétköznapok folklórja Moldvában

Ünnepek és hétköznapok folklórja Moldvában

A hagyományos világban a folklór különböző műfajai az élet részei voltak, természetes módon tartoztak hozzá mind az ünnepek, mind a hétköznapok világához. A jelen kiadvány („Nincs Pusztina békerítve...” a szerk.) egy moldvai csángó falu, a Tázló menti Pusztina hagyományos életvilágát idézi fel több jellegzetes folklórműfaj megszólaltatásával. Tovább »


Élő napja legyen

Húsvét a moldvai csángó magyaroknál

Azt mondta Jani, a csángó kőműves, hogy az ünnepre hazamegy, s hoz ő majd a gyerekecskéknek veres tojást. Azt náluk húsvétkor minden családban „csánnak”. S hoz lepényt is, „münk erőst szeressük”, mondta, csomagol hát majd kostolót ott, a Szeret mentén, a messzi Moldvában… Tovább »


Jeles napok, ünnepek – Halál és temetés

Részlet Pozsony Ferenc: „Szeret vize martján” című könyvéből (Kolozsvár, 1994), amely Lőrinc Györgyné Hodorog Luca (1920-1990) emlékeit rögzíti. Tovább »


Moldvahon Archívum – Csángó Karácsony az Almássy téren

Moldvahon Archívum – Csángó Karácsony az Almássy téren

2005. december 17-én negyedik alkalommal kerül sor a moldvai revival szakmai- és közönségtalálkozójára, a Csángó Karácsonyra, ezúttal az Almássy téri Szabadidőközpontban. A teljesen megújult ház rengeteg új és izgalmas lehetőséget ad, hogy a rendezvény ne a megszokott forgatókönyveket kövesse: folyamatos programok négy helyszínen, fotókiállítás elvihető képekkel, árnydekoráció, fáklyás micsparti a tetőteraszon...
Tovább »


Sültü, kobza, szájmozsika

Néhány adat a moldai csángók hangszeres zenéjéről

1973–76 között többször jártam gyűjtőúton a Baranyába telepített csángóknál, Egyházaskozáron, Mekényesen és Szárászon. Célom elsősorban énekes anyag felvétele volt, de több más téma között a hangszerekről is kérdeztem őket. Ebből a gyűjtésből közlök itt részleteket. Tovább »


A moldvai magyar hangszeres népzenei dialektus (2. rész)

Bálint Zsolt tanulmánya folytatásokban. Az írás eredetileg a Janus Pannonius Múzeum Évkönyvében jelent meg. Tovább »


Kultúra és modernizáció

A kulturális örökség fölmérése, ápolása és védelme a helyi közösségekben, régióikban

Felföldi László írása – bár közvetlenül nem kapcsolódik a moldvai magyarokhoz – mégis fontos tájékoztatást ad azokról a lehetőségekről, kezdeményezésekről, amelyeknek célja a helyi közösségekben megőrzött kultúra védelme. Tovább »