Adatlapok

Bejelentkezés


Írások

Moldvahon Archívum – A balkáni mint divatzene

Ezt a hangzásvilágot ugyanis azok is könnyen elfogadják, akik egyébként a magyar népzenét nem ismerik, és nem szeretik annyira. A divatot emellett az is fémjelzi, hogy kevesen ássák bele magukat igazán, csak úgy nagyjából keverik bele a balkáni és moldvai elemeket a muzsikájukba. Pörög a ritmus, érdekes a kíséret, most ez a sikk. Tovább »


Moldvahon Archívum – Csángó zene a Zurgótól

Este nyolc órakor mutatja be a moldvai muzsikát játszó Zurgó együttes Szíve járását hallod az időnek című új lemezét a XII. Kerületi Művelődési Központban. A műsor után hajnalig tartó táncházzal szórakoztatják a közönséget. Tovább »


Moldvahon Archívum – Csángó bál a Pecsában

Ismét megrendezik a hagyományos farsangi csángó bált a Petőfi Csarnokban. A február 5-én, este hét órakor kezdődő eseményt a Kisebbségekért Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Kht. szervezi, a nagyszabású találkozó fővédnökségét Mádl Ferenc köztársasági elnök vállalta. Tovább »


Moldvahon Archívum – Népzene és néptánc a világhálón

A magyar táncházmozgalom modellt jelent Európa számára is – mondja Pávai István

Speciális folklórarchiválási rendszert fejlesztettek ki a Hagyományok Háza Lajtha László Folklórdokumentációs Központjában, amelynek segítségével a népzenei-néptáncos gyűjtések széles körben hozzáférhetővé válnak. Az új multimédiás adatbázisról Pávai Istvánt, a folklórdokumentációs központ vezetőjét kérdeztük. Tovább »


A moldvai magyarok történetének kronológiája

A http://www.csango.hu/index_kika2.html oldalon megjelent, „A moldvai magyarok történetének kronológiája (1211-1947)” című összeállítás szerzőjének megnevezése hibás. Itt közöljük a helyesbített változatot. Tovább »


Rövid táncnévtörténet

A Folkrádió honlapján működő Folklista februári témái között a táncok elnevezéseiről volt szó. Pávai István hozzászólásában érinti a moldvai táncneveket is. Kötelező olvasmány! Tovább »


A „koboz” szó eredetéről

Gondolatok a „koboz” szó eredetéről. Részlet Végvári József „A fekete tyúk és a muzsika” című írásából. Tovább »


Folklista a kobozról

A közelmúltban a Folkrádió honlapján működő Folklista témái között egy érdekesség tűnt fel. Alapvetően a koboz körül forgott a szó, de felmerült sok más aktuális kérdés is ehhez kapcsolódóan. Bár nem minden vélemény állja meg a helyét, mindenképpen tanulságos elolvasni! Tovább »


Szibemizsor

Mandache Aurél hegedül I-II. – Tánczene Moldvából

– Kezdjük! Legyen az első egy kezes! – jön az utasítás az üvegablak túloldaláról majd kigyullad a piros lámpa. Aurél, bár ismer, nem vág bele azonnal. Mosolygó tekintettel, de fura, „nem eszik olyan forrón a kását” arckifejezéssel rámnéz, majd összehúzott hegedűhúrokkal villámgyorsan szemlélteti a hallani kívánt harmóniavázat. Vizsgáztat? Segítségül még annyit odavet:
– Szibemizsor. – Tovább »


Beszélgetés Kerényi Róberttel IV.

1963-ban született, villamosmérnök, a Tatros együttes alapító tagja. A moldvai hangszeres zene szakavatott kutatója, művelője. Az alábbi interjú egy 2001 decemberi hosszabb beszélgetés rövidített változata. Tovább »