Adatlapok

Bejelentkezés


Diszkográfia

Mentés másként

A népzene, a népdal kibuggyan belőlük, élni kezd s aggódva segítik életképességét, mert az övék. A moldvai forrásvízből merítenek – Külsőrekecsin, Klézse, Trunk, Gyoszény, Gajcsána, Lujzikalagor Pusztina falvak zenéjéből – miközben érzik, hozzá is kell tölteniük ehhez a forráshoz. Keresik a dallamok természetes kapcsolódási pontjait, hogy árral szemben is szárnyaltathassák őket. Az énekek belső lélekvándorlásukon keresztül a giusto táncdallamok világába vándorolnak, hogy az énekelt szó erejével mozdítsák táncra lelkünket.

A kobzos játékosan, saját örömére mutatja be hangszerének kettős szerepét, a dallamjáték és kísérőakkordok váltakozását Feltárja számunkra az egyszerű eszköztárukat mélyen kiaknázó kobzosok játékmódjának belső összefüggéseit. Vallják, hogy ez a mag mindég kihajt, mert a természet minimál-elveiből fakad, akárcsak a népdal-remekmű, amely születésének talán sohasem ismerhetjük meg titkait.

Egy őszinte világot mentenek másként. Énekeikkel és kobozjátékukkal egy letűnőben lévő világról, a moldvai édenkertről festenek képet, miközben saját lelkivilágukról tesznek vallomást. Így zengetik tovább régi moldvai csángó énekeinket. Zenéjük egyedi belső harmóniája a felidézett múltat a jövőbe vetíti.

Fábri Géza – „Kobzán a dal, magára vall...”

A vajdasági táncházmozgalom egyik alapítója kobzos szólistaként, énekmondóként, illetve archaikus népzenét játszó zenekarok (Vízöntő, Hívogató) tagjaként vált ismertté Magyarországon és külföldön. A tambura zenét tanulmányozva, népzenei anyanyelvünk alapjait kutatva jut el a moldvai kobozmuzsikához. Koncertjein népi énekek és táncdallamok csendülnek fel ezen a titokzatos, Belső Ázsiából származó hangszeren. Damaszkusztól Szicílián keresztül Bernig népzenei fesztiválokon, klubokban, táncházakban szerez érdemeket a magyar népzenének.

Ivánovics Tünde

Az újvidéki születésű népdalénekes immáron több mint húsz évvel ezelőtt, hároméves korában énekelte első népdalait nagyközönség előtt. Azóta számtalan versenyen és rendezvényen tett tanúbizonyságot tehetségéről, melynek elismeréséül 2001-ben a Népművészet Ifjú Mestere címmel tüntették ki. Hangja és egyénisége elsöprő erővel hat hallgatóira úgy szólóban, mint népzenei együttesek kíséretében. Habár szenvedélyes elkötelezettje a magyar népzene ápolásának, magabiztosan érvényesül népzenei feldolgozásokban is.

1. TAVASZI SZÉL
2. ERDŐ, ERDŐ
3. MADÁR (Munténia)
4. TAVASZ
5. MENYECSKE, MENYECSKE
6. ÉNEK SZENT LÁSZLÓHOZ
7. HOL VAGY ISTVÁN KIRÁLY?
8. A PÜNKÖSDI RÓZSA
9. TÚL A VÍZEN SZŐR
10. SZÖKÖTT A SZEMEMBE
11. GYÖNGYÖS GYÖRGY UNOKÁJA
12. A ZSIVÁNY FELESÉGE
13. KATONÁS
14. HEGYEN S FÖLDÖN

Ivánovics Tünde - ének
Fábri Géza - koboz

Közreműködők
A Zurgó Együttes tagjai: Draskóczy Lídia - hegedű (5., 14.) Nagy Bercel - furulya (5., 14.) Demeter László - koboz (14.) Navratil Andrea -ének (14.)

Szokolay Dongó Balázs – kaval (4.), doromb, furulya, duda (10.)
Lipták Dániel - hegedű (3.)


Tracklista

  1. Tavaszi szél Letöltés: Tavaszi szél ( byte; mp3)