Adatlapok

Bejelentkezés


Rendezvények

Lükő Gábor Emlékkonferencia

Időpont: 2009.11.04. 10:00

A folklorista születésének 100. évfordulója alkalmából. A magyar népi kultúra több tudományágat felölelő kutatásával Lükő Gábor, Kossuth- és Bethlen Gábor-díjas néprajzkutató volt az első, aki Bartók Béla nyomdokain a magyar és a szomszédos népek folklórjának, tárgyi kultúrájának összehasonlító vizsgálatára törekedett. Kutatásaiban a régészet, a nyelvészet, a népzene, a szövegfolklór, az etnográfia és a népi díszítőművészet eredményeit úttörő módon ötvözte, és kultúránk keleti elemeinek beható elemzésével ősepikai és őstörténeti kérdésekre is válaszokat keresett.

Az egész napos konferencia megnyitója 10:00-kor lesz, a konferencián előadást tart Dr.Halász Péter, néprajzkutató, a budapesti Lakatos Demeter Csángómagyar Egyesület titkára, Harangozó Imre, vallásnéprajz kutató, de meghallgathatjuk még Dr. Pozsgai Pétert, történészt, néprajzkutatót a Lükő Gábor Alapítvány elnökét, az életmű kiadóját. Ardai Ágnest Lükő unokáját. Dr. Tánczos Vilmost, néprajzkutatót, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Tanszékének előadótanárát. Vendégünk lesz Nyisztor Tinka, a pusztinai Szent István Egyesület elnöke, valamint Bece Katalin és Erős Julianna adatközlő énekesek Moldvából.

A konferencia egyik előzményeként említhetjük a Moldvai csángók évszázadai -Történeti és népéleti kiállítást, amely az egykori Etelköz területén élő népcsoport tárgyi emlékeit bemutató vándorkiállítás, melyet a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület indított útjára abból a célból, hogy a csángók történelmét, hagyományait, művelődéstörténeti értékeit megőrizze és megismertesse másokkal. Ennek a kiállításnak volt házigazdája 2009-ben a Rendezvényház Nonprofit Kft, a Csongrád Megyei Önkormányzat támogatásával a megye 15 településére vitte el a vándorkiállítás anyagát.A Lükő Gábor Emlékkonferencia délelőtt 10 órakor kezdődik és 23 órakor zárul.

Fontosnak tartjuk, hogy az előadásokon kívül más, a témához kapcsolódó egyéb programot is szolgáltassunk a résztvevőknek. Sor kerül a néprajzi előadások mellett filmvetítésre, Szacsvay Éva - Tari János: A fába szorult lélek című filmjét és a Dunatáj Alapítvány Lükő Gáborral készített életút interjúját nézhetik meg az érdeklődők.
Az est népzenei koncerttel folytatódik, mely anyagát Lükő Gábor 1932-33-as moldvai gyűjtései adják, majd a Mentés Másként Trió moldvai táncházával zárul a rendezvény.


A konferencián és az esti koncerten és táncházon a részvétel ingyenes.
A Rendezvényház éttermében ebédet tudunk biztosítani menü áron.
Az igényeket október 29-ig várjuk a 62/592-814-es számon.

A PROGRAM LEBONYOLÍTÓJÁNAK BEMUTATÁSA

A Rendezvényház Nonprofit Kft. jogelődje 1996. március 1-én határozatlan időre alakult. A társaságot 3 önkormányzat (Csongrád Megye Önkormányzata, Kistelek Város Önkormányzata, Hódmezővásárhely Önkormányzata) hozta létre a következő céllal: a közoktatásról szóló törvényben meghatározott pedagógia szakszolgálat, pedagógiai szakmai szolgáltatások megszervezése és működtetése, valamint e körbe tartozó egyéb közhasznú tevékenységek ellátása. A Rendezvényház jelenleg érvényes közhasznú szerződésében foglaltaknak megfelelően állandó programokkal, alkalmi rendezvényekkel és egyéb tervezett programokkal szolgáltatásokat közvetít a kistérségek, Csongrád megye és Szeged város közössége felé, azzal az elsődleges céllal, hogy a kevésbé profitorientált, ugyanakkor társadalmi közösségi értékkel rendelkező programok minél szélesebb nyilvánosságot kapjanak és legyenek minél több megyei polgár számára elérhetőek.
A Rendezvényház társasági szerződésének a 2007. év októberében történt módosítása újra meghatározta a társaság tevékenységi köreit, amelynek értelmében a Rendezvényház tevékenységének egyik fő része a közművelődés és a kultúra.

A Lükő Gábor Emlékkonferencia a Nemzeti Kulturális Alap Népművészeti Kollégiumának támogatásával valósul meg.Helyszín: Újszegedi Rendezvényház

Kapcsolódó linkek:

Kapcsolódó fájlok: