Adatlapok

Bejelentkezés


Rendezvények

XV. Csángó Bál

Időpont: 2011.02.05. 19:00

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2011. február 5-én (szombaton) tizenötödik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a budapesti Petőfi Csarnokban.

A XV. Csángó Bál fővédnöke Dr. Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke. Az idei műsor Domokos Pál Péter Széchenyi-díjas magyar tanár, történész, néprajzkutató munkásságára alapszik, bemutatva a csángó hagyományokat, valamint a csángómagyar kultúra és a vallásos irodalom évszázados kapcsolatait.

A szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez. A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. Fesztiválunkkal szeretnénk alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében. A műsort követő, hajnalig tartó táncház pedig alkalmat teremt, hogy a nézőközönség is tevékeny részesévé válhasson e hagyományoknak. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó táncokat, énekeket. Emellett bemutatjuk Petrás Mária keramikus alkotásait, valamint Figuli Judit fotóival felelevenítjük az elmúlt évek Csángó Báljainak hangulatát.

PROGRAM

DUNA TEREM

Színpadi műsor – Tisztelet Domokos Pál Péternek, születésének 110. évfordulója alkalmából
19.00 - 21.00

19.00
Nyitóbeszéd
19.10
Hagyományőrző zenészek, énekesek és táncosok Csíkfaluból, Klézséből, Külsőrekecsinből, Magyarfaluból, Pusztinából, Somoskáról, Trunkból, Setétpatakáról, Hidegségből, Balahányospatakáról, Gyimesfelsőlokról, Pürkerecből és Egyházaskozárról.

Vendégeink lesznek: Berecz András, Legedi László István, Hodorog András, László Erzsébet, Nyisztor Ilona, Mandache Aurel, Paun Ionel, Bruma Ion Milea, Timár Viktor, Tímár János, Antal Tibor, Karácson Lázár, Kicsi Kóta Károly, Petrás Mária, a Bácsi Gyurka Zenekar, a Credo Együttes, a Dresch Quartett, a Fanfara Complexa, a Juhász Családi Zenekar, a Kőketánc Gyerektáncház, a Somos, a Szigony és a Zurgó Együttes.

A műsorban részleteket vetítünk Domokos Pál Péter életéről szóló „Édes hazámnak akartam szolgálni” című filmből. Külön köszönet Hanák Gábor rendezőnek!

A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amelynek az előző években hatalmas sikere volt a kisgyermekes családok körében: gyermekeknek 12 éves korig ingyenes, felnőtt kísérőknek: 300 Ft (abban az esetben, ha kizárólag a gyermek táncházban vesznek részt, egyébként a belépőjegy ide is érvényes).
Jegyek elővételben kaphatók a helyszínen január 25-től. Ülőjegy: 2500 Ft, Állójegy: 1500 Ft, Támogatói jegy: 7000 Ft.

Táncház: 21.15 – 04.00SZERET TEREM

Koncertek és táncházak, fotókiállítás

16.30 - 04.50

16.30 - 18.15
Kőketánc Gyerektáncház

21.00
Fotókiállítás megnyitója

Figuli Judit: Fotók az elmúlt évek Csángó Báljaiból

Koncertek és táncházak: 21.15- 05.00

TÁZLÓ TEREM

Kiállítás: 21.00
Kiállításunkon Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg.Kérjük, jelenlétével támogassa rendezvényünket!

Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány
Telefon: +36-1-4450473
E-mail: promino@prominoritate.hu
Bankszámlaszám: 11742001-20045649-00000000

Adója 1%-ával támogassa Ön is alapítványunk tevékenységét!
Adószámunk: 18169177-1-41

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.


Helyszín: Petőfi Csarnok

Kapcsolódó fájlok: