Adatlapok

Bejelentkezés


Személyek adatlapja

Palya Bea

Születési év: 1976

Helyszín: Budapest / Magyarország

Palya Bea 1976-ban született, gyerekkora óta táncol és énekel. Kis faluja, Bag, és annak tánccsoportja az első állomás. Tizenhat évesen, már Budapesten, a moldvai népzenét játszó Zurgó együttes énekese és tánctanára. Ekkor alapozza meg a magyar énekes népzenére vonatkozó ismereteit, amelyet később az ELTE Néprajz Szakán egészít ki, 2002-ben szerez diplomát.
Énekesi pályája során a magyar népzenei együttesek mellett számos olyan munkában vesz részt, amely szélesebb zenei horizonton mozog. Mindig is érdekelték a zenei találkozások, különböző műfajok egymásra vonatkozásai. Ezért foglalkozik a magyar énekes zene mellett bolgár, cigány, török népzenével és indiai zenével.
1996-tól a Laokoón csoport énekese, amely a népzene és a dzsessz elemeit ötvözi. 1997-től 2002-ig Szőke Szabolcs zenés színházának, a Hólyagcirkusz Társulatnak tagja, 2000-ben játszanak Nancy-ban, a Passages Universitaire fesztiválon.
2000-ben alapítja a zenész-zeneszerző Monori Andrással a világzenét játszó Folkestra együttest, amellyel részt vesz a franciaországi Chambéry világzenei fesztiválon. Ugyanebben az évben meghívást kap az énekelt vers műfajának egyik legfontosabb magyar zenekarába, a Sebő Együttesbe. Emellett továbbra is énekel magyar népzenét a Kárpátia együttesben, és szólókoncertek keretében.
Az orgonista Fassang Lászlóval közös munkájukban a klasszikus orgonazene, a tradicionális énekes zene és a improvizáció találkozik. A hazai koncertek mellett két alkalommal Japánban is turnéztak.
2002 nyarán a balkáni népzenét játszó Daraduna együttes énekeseként részt vesz a belga 'Karaván' zenei projektben.
2002 tavaszán a Francia Intézet ösztöndíjasa Párizsban, az indiai énekes Kakoli Sengupta tanítványa.


Levélcím: Budapest

E-mail: info@palyabea.hu