Adatlapok

Bejelentkezés


Szervezet adatlapja

Fakutya együtttes

Alapítás éve: 2007

Helyszín: Budapest

A Fakutya szó jelentése

(1) Hagyományos, jégen sikló eszköz, gyakorlatilag a korcsolya és a szék keveréke. A rajta ülő egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.
(2) Csizmafelhúzó eszköz.
(3) 2000-ben alakult, moldvai csángó népzenével foglalkozó zenekar, amely gyermek- és felnőtt táncházakat, koncerteket tart.

Zenekarunk 2000. novemberében alakult, eredetileg három taggal: Walch Mártonnal, Székely Zoltánnal és Kudász Ferenccel. Halmos Kata a Kapolcsi Művészetek Völgye Fesztiválon, 2001. nyarán, Szentkereszty Judit pedig 2004-ben csatlakozott az együtteshez. 2004-ig a zenekar fő tevékenységét a gyermektáncházak adták, kiegészítve felnőtt táncházas programokkal és autentikus népzenei koncertekkel. 2004. májusától kezdve egyre több lehetőség adódott koncertezésre, hogy zenészbarátaink segítségével ötleteinket színpadra vihessük. Zenekarunk a magyarországi táncházas hagyomány – revival zenészek – által bevezetett, a mai fül számára élvezetesebb, de egyúttal a régiesebb zenekari összetételre is visszautaló, kevert felállásban játszik: a furulya-dob kettősét a kobza hangja teszi teljessé. Az autentikus népzene mellett népzenei átdolgozásokat is készít a zenekar, amelyben elektromos kobza, basszusgitár és ütősök is megszólalnak. Mindez a 2006. áprilisában megjelent, első lemezünkön hallható.


Levélcím: Budapest

Telefon: +36-30/976-8562